Medicinsk cannabis

Kroniske smertetilstande og andre sygdomsbivirkninger opstår desværre tit ved sygdomme som sklerose og kræft. De kan være vanskelige at behandle, og mange finder, at behandling med medicin der følger nationale og internationale retningslinjer, ikke giver dem den smertedækning, som de har brug for. Ofte følger også bivirkninger og en forringet livskvalitet med blandt andet kræftbehandlinger. Mange patienter søger derfor alternativ behandling med medicinsk cannabis eller cannabis-baseret medicin.

Medicinsk cannabis er en nyere betegnelse for behandling og symptomlindring med cannabis topskud eller cannabis-baserede produkter. Den medicinske cannabis kommer fra planterne Sativa og Indica, der indeholder kemiske komponenter og aktive stoffer, der lindrer smerter og visse sygdomstilstande.

Ryger du joints eller hash som rusmiddel, oplever du en meget varierende effekt, der mest går ud på at blive skæv eller høj. Får du medicinsk cannabis eller cannabis-baseret medicin, har vi omhyggeligt udvalgt, kombineret og doseret de cannabinoider, der har effekt på netop din tilstand. Du bliver derfor hverken skæv eller høj, men får derimod kun den smertelindrende effekt.

Medicinsk cannabis er topskud fra cannabisplanten, hvorimod cannabis-baseret medicin er kapsler eller olier med indhold af de aktive stoffer fra cannabisplanten (THC eller CBD). Cannabisplanterne indeholder mere end 100 forskellige komponenter, der hedder cannabinoider. Hvert cannabinoid har sin egen effekt på kroppen.

I medicinsk cannabis og cannabis-baseret medicin bruges der især cannabidiol (CBD) og tetrahydro-cannabinol (THC). Der findes også cannabis-baseret medicin, hvor de aktive cannabinoider er kemisk fremstillede i et laboratorie. Dette er blandt andet tilfældet i produkterne Nabilone og Marinol, som vi også tilbyder til vores patienter.

I 1964 identificerede 2 israelske forskere delta‑9‑tetrahydrocannabinol (THC) som den primære psykoaktive komponent af cannabis. Opdagelsen førte til isolering af op mod hundredvis af cannabinoider, der i dag stadig undergår videre klinisk evaluering med henblik på brug til medicin og behandlingsformer. THC bruges ofte ved behandling af sklerosepatienter, der lider af rystelser, kramper og spasmer.

Flere systematiske reviews over effekt af medicinsk cannabis og cannabis-baseret medicin, peger på en overvejende positiv virkning. Blandt andet på muskelkrampeudløste smerter hos patienter med dissemineret sklerose, smerter og bivirkninger forbundet med kemoterapi hos kræftpatienter samt i nogen grad på neuropatiske smerter.